0
  • No products in the cart.
0
  • No products in the cart.
 

Blog

Jóga oktató képzés > Jóga  > A légzésről és légzőgyakorlatok fontosságáról
a legzesrol legresgyakorlatokrol blog kiemelt kep

A légzésről és légzőgyakorlatok fontosságáról

A levegő az életünk alapvető feltétele. Az életünk az első lélegzettel indul és az utolsó lélegzettel zárul ebben a testben.

A lélegzet által friss oxigén kerül a szervezetünkbe , amely minden sejtünk anyagcseréjében részt vesz. A kilégzéssel pedig a metabolikus égési folyamatok során keletkezett melléktermékként létrejött CO2-t lélegezzük ki.
A légzés folyamatában meghatározott izmok vesznek részt, amelyek áramoltatják a levegőt ki és be.

Amellett, hogy ax oxigén létfontosságú a légzés folyamata egyéb pozitív hatásokkal is jár, például a belső szervek átmasszírozásaa hullámmozgás által, illetve méregtelenítési folyamatok, testhő szabályozás, stb

HOGYAN IS LÉLEGEZZÜNK HELYESEN?
Sokszor halljuk, hogy a hasi légzés a fontos, de hogyan lélegezzünk a hasunkba, hiszen a lélegzet valójában a tüdőbe jut, vagy mégsem? Hasi légzés alatt azt értjük, hogy a hasi rekeszizom részt vesz a légzés áramoltatásában. Tehát a hasunk tájékán érzünk mozgást, hiszen a rekesz izom le és fel mozog, hogy a tüdőbe beengedje a lélegzetet és onnan segítsen kiprésselni azt. Ha a rekeszizmot használjuk,a hasi szerveket masszírozzuk általa. Több lélegzetet tudunk beengedni, és segítjük az életerő leföldelését, a vitális középpontunk aktivitását is energetikailag.
Amennyiben felszínes légzést végzünk, tehát nem “tüdőzzük” le a lélegzetet, hanem csak szaporán, a felszíni lebenyeket töltjük meg a tüdőben, akkor kevesebb oxigén, kevesebb energía jut a szervezetünkbe, és az idegrendszer is egy teljesen más üzenetet kap, hiszen a mély légzés a biztonságban vagyok üzenetét hordozza, a felszínes, nyugtalan légzés pedig egy esetleges stressz helyzetre utalhat.

A jóga gyakorlások alatt gyakran mélyítjük a légzést , és tanítjuk magunkat a mély egyenletes légzésre, amely minden funkciónkra kiegyenselyuzó hatással van.
A légzés kihat az elménkre, érzelmeinkre és persze a fizikai tesre.
A tudatos légzés csillapítja az elmét, csökkenti a stresszhormonokat, és segíti a testi folyamatok optimális működését.

A légzés mesteri elsajátítása sportolók, énekesek, színészek, stb csúcs teljeseítményéhez is hozzájárulhat, de az ősi tibeti tanítások alapján akár a testi funkciók tudatos, akaratlagos befolyásolásához is eszköz lehet. Például testhőmérséklet, szívritmus, kiválasztó funkciók irányítása.

Javasoljuk tehát, hogy a napunkba iktassunk be legalább egy-két alkalmat, néhány percet, vagy negyed órát, amikor a lélegzetünknek át tudjuk magunkat adni, kikapcsolódunk, és engedjük a dolgokat spontán áramolni.
A belégzés a befogadás, a forrással való összekapcsolódás, a kilégzés az elengedés, az ellazulás a kioldódás eszköze lehet.

Emlékezzünk csak nagymamáink példájára, amikor egy dolgos nap után végre leültek, és agy hosszú mély sóhajtással engedték el az egész nap erőfeszítéseit.
Így tehetünk mi is..és minél inkább kiépítünk egy tudatos kapcsolatot a lélegzetünnkel, annál inkább megmutatja majd magát, hogy mi minden tud megnyílni, felébredni, kinyílni , életre kelni bennünk egyszerűen a légézs által..jobban megérezzük mi az, amit elengedhetünk és mi az, amit szeretnénk belélegezni (behívni) az életünkbe.
Felszabadító és örömteli Lélekzetet kívánok,
Kata van Doesselaar

No Comments

Leave a reply