0
  • No products in the cart.
0
  • No products in the cart.
 

Blog

Jóga oktató képzés > Jóga  > Önszeretet, együttérzés, elfogadás
onszeretet egyutterzes elfogadas blog kiemelt kep

Önszeretet, együttérzés, elfogadás

Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek egy kiegyensúlyozott, harmonikus élethez.
Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezek a képességek nem feltétlenül kerültek átadásra az előző generációktól, hiszen nagyon sok küzdelmes év jutott nekik, amelyek alatt igazából a túlélés kötötte le az energiáikat.

Manapság beemelődött a köztudatba az önszeretet, önelfogadás, önmagunkról való gondoskodás fontossága, és azt is tudjuk, hogy csak akkor tudunk másokat igazán szeretni, másokkal jóban lenni, ha magunkkal is jóban vagyunk. Ám, hogy is induljunk ennek neki?

Én mindig szeretek a természethez visszanyúlni tanácsért. Megfigyelni, hogy bizonyos állatok miként gondoskodnak egymásról, miként képeznek egységet a törzsükkel és miként gondoskodik túlélésükről az anyatermészet.

Ha engedjük magunkat egy nagyobb egész részének lenni, és megértjük, hogy mindannyian együtt áramlunk, lélegzünk, növekedünk, pihenünk, fejlődünk az élet során, és ebben támogatva vagyunk a természet által, akkor egy fajta megnyugvás jöhet belül, amibe bele engedhetjük magunkat.

A bizalom, hogy van egy gondoskodó erő, ami támogat és táplás minket a túlélésünkben, és növekedésünkben, kioldhat belőlünk egy nagyfokú stresszt és versenyszellemet, amivel esetleg az embertársaink ellen fordulnánk, és képesek lehetünk meglátni azt, hogy mindannyian az Utat járjuk, amely az Egységbe vezet vissza.

Önmagunkat elfogadni ezen az Úton, tudva, hogy minden nap, minden lélegzet egy újabb lehetőség, hogy kicsit teljesebbek, boldogabbak,
összekapcsolódottabbak legyünk a szellemünkkel.

És megérezni a bennünk és minden létezőben rejlő csodát…ezek mind-mind segítenek abban, hogy Önmagunkban a szépet, a jót a ragyogót tudatosítsuk, elismerjük, sőt, hálát is adjunk érte.

Az életünk egy utazás, lehet jó hangulatban, jó szellemiségben, ihletett állapotban végig járni, vagy mindig harcolva, elégedetlenkedve, és keserűen.

Ha megtanulsz örülni annak, ami VAGY, ami Benned van, ami jelen van az életedben, minden könnyedebb, örömtelibb és áramló lesz.

Te milyen életet kívánsz magadnak?
És mit tehetsz azért, hogy ez megvalósuljon?
Hol tudnád esetleg jobban szeretni magad, hol tudnál kedvesebb lenni magadhoz, vagy jobban odafigyelni a szükségleteidre, és belső vágyakra és szenvedésekre?

Hogyan tudnál Önmagad legjobb barátja lenni, aki képes a valódi odafigyelésre és nem ítélkezik fölötted, hanem figyel csendben, hogy mindent megérthessen?

Mi az, amit sokszor megadsz másoknak, de magadnak nehezen?
Mi az, ami legboldogabbá tenne Téged, itt és most?
Érezd át, hogy ezt valóban megérdemled, és engedd, hogy a dolgok könnyedén alakuljanak ebbe az irányba.

Mindig fontos megvizsgálni, hogy ha egy egész napodat nézed, akkor mennyi időt töltesz átlagosan a negatív gondolatokkal, kesergésekkel, dühvel, stb?
És mennyi időt töltesz az örömben, szeretetben, gondoskodásban, hitben és elengedettségben?

Mivel ezek mind-mind hozzájárulnak a boldogsághoz, figyeld meg, hogy mivel tudnád növelni a második opcióban töltött idő mennyiségét napi szinten. Mi az, amit el kell, hogy engedj, hogy jobban érezd magad. Mi az, ami elvonja esetleg az energiád az örömtől és a szeretet teli érzetektől?

Hogyan tudod magadat választani, mármint igent mondani a Te saját belső érzéseidre úgy, hogy közben tiszteletben tartasz mindenki mást is?

Hiszen egy nagy tévhit, és ez jó mélyen van berögzülve a köztudatba, hogy ha önmagad szereted, és magadnak jót teszel, akkor önző leszel és kirekesztő.
De mi van, ha pont az ellenkezője történik valójában?
Azzal, hogy megismered Önmagad, és saját szükségleteid tisztábban, valójában. Megérted mások érzéseit is jobban. Amint önmagad el tudod fogadni, másokra is békésebb tekintettel tudsz nézni.

És megérted azt is, hogy a Te boldogságodért nem tehetsz másokat felelőssé, csakis Önmagad választhatod azt, és Önmagad tehetsz érte.

Ahol küzdesz magaddal, tudsz-e ma kedvesebb lenni, ahogy például egy baráttal is tennéd?
Ahol erőszakos és nyomulós vagy önmagaddal szemben, tudsz -e esetleg türelmesebb lenni?
Ahol fájdalmak és nyűgök vannak Benned , tudsz-e gyengédebb és megértőbb lenni, és tudni, hogy majd minden a helyére kerül.
Ahol öröm és siker van az életedben, tudsz-e ünnepelni, és hálát érezni?

Hát ezeket gyakoroljuk nap, mint nap, a jóga matracon a gyakorlásunk alatt, és a matracon túl, az Életben.
Áldás,
Kata van Doesselaar

Comments:

  • Adri

    2022.02.21. at 07:50

    Csodásan írsz Kata.
    Köszönöm .

Leave a reply